Het aanleggen

Bij het aanleggen van de vijver komt redelijk wat kijken. Sommige mensen denken in één middagje even een vijver te kunnen aanleggen, maar dat zal helaas niet gaan. Er zijn namelijk wat dingen die je zeker moet weten.

 

  • Graaf niet zomaar ergens een gat om er vervolgens een folietje in te doen en klaar te zijn. Wees zorgvuldig met het uitzoeken van de juiste plek.
  • Graaf niet in de buurt van bomen, de wortels van de bomen zijn hinderlijk bij het graven en zullen op den duur door de folie heen groeien en dus de vijver lek maken. 

 

  • Als je eenmaal de juiste plek hebt uitgezocht kun je beginnen met graven. Denk erom dat je het uitgegraven zand ook ergens kwijt moet. Zodra je het zand opschept, zal het al een stuk meer volume hebben, doordat het niet meer op elkaar geperst zit. Je moet er dus rekening mee houden dat je uit een vijver van 1m3 al gauw 12 (!) kruiwagens haalt!
  • Graaf je vijver zo dat je verschil in diepte hebt. Een diepte van ongeveer 50 cm is minimaal, omdat dan de vissen in de winter kunnen overleven. Als je hem minder diep maakt, zou de vijver tot op de bodem dicht kunnen vriezen.
  • Zorg voor 'plateaus' om waterplanten te plaatsen. Zorg dus dat de randen vrij ondiep zijn en het midden wat dieper. Als je een grote vijver van zeildoek hebt, kun je overwegen er een soort moeras in te maken van ongeveer 30cm diep waar je dan allemaal planten plant. Hier zullen dan ook veel kikkers, padden en salamanders settelen. 
  • Verwijder, voordat je het zeildoek of de voorgevormde bak plaatst, dat alle stenen, takken, wortels, etc. verwijderd zijn. Als er eenmaal water in de vijver zit, is dit zo zwaar dat de druk ervoor kan zorgen dat de vijver lek gaat als er ergens bijvoorbeeld een steentje zit.
  • Om er zeker van te zijn dat je ondergrond mooi glad is en er geen scherpe dingen meer liggen, zou je er nog een laag wit zand van ongeveer één centimeter op kunnen strooien. 

 

Hier is een schematisch voorbeeld hoe je gebruik kunt maken van verschillende dieptes in de vijver.