Vijvers
We hebben het natuurlijk wel gehad over het binnen houden van aquaria, maar net zo leuk is het hebben en onderhouden van een vijver! Een vijver zorgt voor zoveel meer leven in de tuin, het trekt andere dieren aan dan die je normaal gesproken in je tuin ziet. Wat dacht je van reigers? Of eenden die even een tussenpauze houden in je vijver. Kikkers, padden, salamanders en nog vele andere dieren zullen zich gaan nestelen in de vijver.
- Voordat je aan een vijver begint moet je met een aantal dingen rekening houden. De vijver mag bijvoorbeeld niet in de volle zon liggen vanwege snelle algengroei, maar hij moet ook niet in de schaduw liggen. Zoek dus een geschikte plek in half zon, half schaduw.
- Zorg ervoor dat er geen naaldbomen in de buurt van de vijver staan. De naalden van naaldbomen zijn namelijk een beetje zuur, en als ze in het water terecht komen wordt het water zuurder. De meeste buiten/vijvervissen houden van een redelijk hoge pH (basisch). Sowieso is het handig om de vijver uit de buurt van bomen te plaatsen, zodat je niet elke keer de bladeren uit de vijver hoeft te vissen.
- Ook is het handig om te kijken hoe groot je tuin nou eigenlijk is. Als je tuin niet zo groot is, is het handig om een voorgevormde vijverbak aan te schaffen. Nieuw kunnen deze bakken wel E.500,- zijn, maar op Marktplaats heb je ze vaak al voor een paar tientjes (hint, hint...).
- Heb je wel een grote tuin, dan kun je een vijverdoek overwegen. Je graaft je vijver dan gewoon zo groot als je zelf wil. Als je klaar bent laat je het doek erin zakken en dat is dan je vijver. Je kunt hem dus zelf vormgeven, wat bij een voorgevormde bak dus niet kan.
- Zorg dat als je eenmaal je vijver hebt liggen, hij wel helemaal waterpas ligt. Het ziet er namelijk niet zo mooi uit als je aan één kant een hoge rand hebt en aan de andere kant het water al tot de rand staat.